Waarom dragen


Dragen zit in onze natuur. Kijk maar eens naar de wervelkolom van een pasgeboren baby. Het heeft nog geen S-vorm zoals die van volwassenen. De rug is gevormd als een C. Als je je kindje oppakt trekt het in een reflex de beentjes op als een kikkertje. De voetjes en scheenbenen zijn naar binnen gedraaid om je lichaam goed te kunnen omsluiten. De handpalmen en voetjes hebben een grijpreflex, het kindje wil zich letterlijk vastklampen aan papa of mama. Daarnaast doet een baby aan contacthuilen. Dat wil zeggen dat een baby van nature stil zal worden als het door de verzorgers opgepakt wordt. Het heeft hun nabijheid nodig om zich veilig te voelen.

Kikker houding Dragen is een van de beste manieren om een goede hechting met je kindje tot stand te brengen. Het voorziet in de behoefte aan huid-op-huid-contact en kindjes voelen zich ontzettend veilig zo dicht tegen papa of mama aan. Je kindje kan je ruiken, voelen en horen. Het kloppen van je hart maakt je kindje rustig, en geeft het het vertrouwde gevoel dat het ook in de baarmoeder had. Je kindje is begrensd en geborgen door de stof van de doek of drager. Je kindje zal minder huilen in de doek. En jij hebt je handen vrij!

Dragen is bij uitstek geschikt voor premature kindjes of kindjes die geadopteerd zijn. Meer en meer wordt door artsen onderkend dat huid-op-huid-contact zorgt voor een goede en veilige hechting. Kijk maar eens naar onderzoeken over het buidelen van te vroeg geboren kindjes. Steeds meer ziekenhuizen zien het belang hiervan en promoten het. Bij premature kindjes blijft ook de temperatuur en de ademhaling constanter door buidelen.

Ook in de adoptiewereld worden de voordelen steeds bekender. Hoe mooi is het om jouw adoptie- of pleegkindje zoveel mogelijk bij je te dragen zodat jij de veilige basis wordt om van daaruit de wereld te ontdekken. Juist deze kindjes die geen goede hechting hebben gehad hebben heel erg veel baat bij dragen. Ook voor kinderen die problemen hebben met de prikkelverwerking zoals kinderen met autisme, ADHD, angstproblemen en kinderen met problemen met de spierspanning kan dragen uitkomst bieden.

Daarnaast is dragen goed voor de ontwikkeling van de zintuigen (reuk, gehoor, ogen, tastzin), krijgt het kindje gevoel voor beweging, en ontwikkelt het evenwichtsgevoel. Ook worden, in tegenstelling tot een rugligging in het wiegje, de spieren in de nek en rug aangesproken en voorkomt de verticale houding afplatting van het hoofdje. Ook bij medische problemen zoals reflux en heupdysplasie is dragen een uitkomst.

Is je kindje soms ontroostbaar of krijg je je kleintje maar niet in slaap overdag in zijn eigen bedje? Dragen kan een oplossing zijn! Zo kun je ook zelf tot rust komen, of even wat doen in huis. Dragen kalmeert je kindje en vaak valt je baby'tje wél lekker in slaap in de doek of draagzak. Ook huilen kindjes aanzienlijk minder wanneer zij dicht bij papa of mama zijn. Door jouw stem, warmte, geur en hartslag wordt je kindje gerustgesteld en getroost. Ook werkt het huid-op-huid contact pijnstillend, ontstekingsremmend en bevordert het een goede darmwerking en darmrijping.

Dragen is ook heel erg praktisch! Winkelen, uit eten gaan, reizen met het openbaar vervoer, het huishouden doen, evenementen bezoeken, broertje of zusje naar school brengen en allerlei andere situaties worden veel eenvoudiger als je je kindje in een draagdoek of drager bij je draagt.

Wanneer je je kindje wilt gaan dragen is het belangrijk een ergonomisch en veilig draagsysteem te gebruiken. Je vind meer info hierover op de pagina Waarmee dragen. Woon je in Zwolle of in de wijde omtrek daarvan, dan ben je van harte welkom bij Draagmijdichtbij.

Heb je vragen? Stel ze gerust via mijn Contact pagina.