Rekbare doekStelregel: Met de rekbare doek is maar 1 knoop écht veilig; de pocket wrap cross carry en vanaf 8 kilo is deze doek niet draagkrachtig genoeg meer.

Toch klopt deze regel die op social media zo stellig wordt aangehouden eigenlijk niet meer. Rekbare doeken zijn steeds draagkrachtiger geworden door nieuwe geavanceerde breitechnieken. Hierdoor kun je er, afhankelijk van het merk, kindjes tot wel 12 kilo in dragen en ook variëren met verschillende knoopwijzen. Zelfs rugdragen is mogelijk, alleen adviseer ik je wel met klem dit alleen te proberen indien je al veel ervaring hebt met rugknopen of wanneer je een veilige techniek hebt aangeleerd van een goed opgeleide draagconsulent.

De lengte van een rekbare doek is vaak rond de 5 meter. De doek wordt meestal gemaakt van tricot (stevig gebreid katoen). Omdat de basisknoop drielaags over je kindje gaat blijft je kindje lekker warm. Behaaglijk voor de winter, maar voor de zomer soms een beetje te veel van het goede. Tegenwoordig zijn er ook doeken van bamboe of hydrofiele stof te krijgen, die zijn een stuk luchtiger. Rekbare doeken zijn ideaal om mee te beginnen, en betaalbaar (+/- 50 euro).

Je kan ook voordelig een 2e hands exemplaar aanschaffen maar let er dan op dat hij niet te intensief is gebruikt zodat er nog voldoende rek in zit.