Geweven doek


Met een geweven doek kun je alle mogelijke knopen maken. Ook rugdragen is met deze doeken mogelijk. Er zijn veel verschillende lengtes verkrijgbaar. Korte doeken zijn fijn om mee te heupdragen of een snelle rugknoop te doen. Wil je meer comfort voor jezelf en je kindje dan is een meerlaagse knoop fijner en heb je een langere doek nodig. De meeste mensen kunnen met een maat 6 alle voorkomende knopen maken; om mee te beginnen is dit een mooie lengte. Ik adviseer je graag welke lengte voor jou het meest geschikt is.

Geweven doeken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en lengtes en worden gemaakt van allerlei materialen. Er zijn ontzettend veel doekenmerken bijgekomen de laatste tijd, dus de keuze is enorm! Over het algemeen zijn de zachte, soepele en niet te dikke doeken het meest voor newborns geschikt. Voor een peuter of kleuter is een wat dikkere doek vaak prettiger omdat deze het gewicht beter ondersteunt; ze zijn draagkrachtiger. Maar comfortabel dragen bereik je vooral met een goede knooptechniek; dit is belangrijker dan de juiste blend.

Doeken worden gemaakt van katoen, linnen, wol, hennep, zijde, bamboe of een mix (blend) daarvan. Ook hele exclusieve blends met kamelenhaar of Kashmir etc. komen voor. Elke blend heeft zijn eigen kenmerken.

Voor ongeveer € 80 kun je een goede geweven doek aanschaffen (Yaro, Little Frog, Hoppediz, Pure Baby Love, Didymos), maar je kan voor collectors items ook gemakkelijk € 800 uitgeven. Als je het leuk vind kun je eens kijken naar doeken van het merk Artipoppe. Laatst is er een hele bijzondere doek geveild op eBay voor bijna € 2000!

Geweven doeken kun je heel goed tweedehands aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat doeken van een limited edition 2e hands vaak hetzelfde of meer dan de oorspronkelijke retailprijs kosten. Dit is heel normaal, het zijn verzamelobjecten geworden.

Is de doek nog gewoon online verkrijgbaar en wordt er 2ehands nog de nieuwprijs voor gevraagd dan moet je zelf een afweging maken. Een nieuwe doek is lekker schoon en fris en er zit garantie op! Maar is de doek gemaakt van een stugge stof dan is een 2e handsdoek vaak al lekker ingedragen, en daarmee zacht gemaakt, wat voor newborns zeker een pluspunt is. Je kan een nieuwe doek ook zelf zacht maken voordat je kindje geboren wordt. Op internet kun je veel manieren vinden.

Doordat de geweven doek niet meerekt en hierdoor veel steun geeft is hij ideaal voor prematuur/dysmatuur geboren kindjes. Voor deze kindjes heb ik speciale op maat gemaakte doeken.